“Το πείραμα του Ερατοσθένη”

Σήμερα, 20/03/2023, ταξιδέψαμε περίπου 2.250 έτη πίσω στο χρόνο, και πραγματοποιήσαμε ένα από τα σημαντικότερα πειράματα στην ιστορία των Φυσικών Επιστημών, το πείραμα που εκτέλεσε ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, με στόχο τον υπολογισμό της περιφέρειας της γης.

Στην πραγματοποίηση του πειράματος συμμετείχαν τα τμήματα Α3 και Β2 του σχολείου μας, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Κορδή Κωνσταντίνας (ΠΕ 03) και Γραββάνη Αικατερίνης (ΠΕ 03).

Αρχικά, οι μαθητές στις αίθουσες παρακολούθησαν σεμινάριο για τη ζωή και το έργο του Ερατοσθένη, καθώς και για τον τρόπο που υπολόγισε την περιφέρεια και την ακτίνα της γης (με τη βοήθεια ψηφιακού υλικού) και στη συνέχεια δόθηκαν σε αυτούς σχετικά φύλλα εργασίας. Με τη βοήθεια κατάλληλων εφαρμογών υπολόγισαν την ιδανική ώρα μέτρησης (12:35:45), τις γεωγραφικές συντεταγμένες του σχολείου μας (Ν: 37 ο 56΄16,4΄΄ και Ε: 22 ο 57΄3,27΄΄) και την απόσταση του σχολείου από τον Ισημερινό (4.218,30 km).

Στη συνέχεια, στο προαύλιο, οι μαθητές με τη βοήθεια του ήλιου και της σκιάς μιας κατακόρυφης ράβδου, μέτρησαν τη γωνία που δημιουργήθηκε μεταξύ της ράβδου και των ακτινών του ήλιου (με μοιρογνωμόνιο αλλά και με τη βοήθεια τριγωνομετρικών αριθμών), καθώς σήμερα ( Εαρινή Ισημερία), η γωνία αυτή συμπίπτει με το γεωγραφικό πλάτος του σχολείου μας στις 12:35(ώρα μέτρησης).

Τέλος, με τη βοήθεια των φύλλων εργασίας και μαθηματικών τύπων υπολόγισαν την περιφέρεια και την ακτίνα της γης με μεγάλη ακρίβεια (39.962,8 km και 6.360,28 km αντίστοιχα), απόκλιση από την πραγματική τιμή μόλις 0,11%!

Aκολουθούν φωτογραφίες από τη δράση μας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=5576