“ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το Σχολείο μας ανέρχεται στο υψηλότερο βάθρο του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022», τον οποίο συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού υπήρξε ο δημιουργικός προβληματισμός σχετικά με τις χριστιανικές ρίζες και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (βίντεο), εμπνευσμένοι/ες από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες:

α. Μέγας Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας
β. Ευθύμιος, Επίσκοπος Ζήλων (Άγιος και εθνοϊερομάρτυρας, 1921)
γ. Φιλιώ Χαϊδεμένου
δ. Νικόλαος Καπετανίδης ( Ήρωας του Πόντου, 1921)

Στην οπτικοακουστική δημιουργία τους με τίτλο “Με όπλο την πένα” οι μαθητές μας επέλεξαν να παρουσιάσουν την προσωπικότητα και την ηρωική δράση του Πόντιου δημοσιογράφου Νικόλαου Καπετανίδη (1889-1921).

Επρόκειτο για μαχητικότατο μέλος του τοπικού Τύπου του Πόντου, εκδότη της εφημερίδας “Εποχή”, στα πύρινα άρθρα της οποίας κατήγγελλε συστηματικά τη διενεργούμενη γενοκτονία του ελληνικού στοιχείου του Πόντου από το τουρκικό εθνικιστικό κίνημα του Μουσταφά Κεμάλ και εξέφραζε ανοιχτά το αίτημα της ανεξαρτητοποίησης και ένωσης του Πόντου με τη μητέρα Ελλάδα. Τη μαχητική δημοσιογραφία και πατριωτική δράση του ο Νίκος Καπετανίδης την πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή. Τον Αύγουστο του 1921 συνελήφθη και παραπέμφθηκε στα αποκαλούμενα “Δικαστήρια Ανεξαρτησίας” της Αμάσειας. Εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.

Το έπαθλο των διακριθέντων/θεισών μαθητών/τριών θα είναι η συμμετοχή τους κατά τον ερχόμενο Μάιο σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Ναύπλιο και τελετή απονομής τίτλων διάκρισης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο καθώς και από την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Άμεση υπήρξε η ανταπόκριση του Σωματείου “Νίκος Καπετανίδης” μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Με δελτίο τύπου (αρ. Πρωτ. 136/10-03-23) έσπευσε να συγχαρεί το Σχολείο μας καθώς και δύο ακόμη σχολικές μονάδες που επίσης αφιέρωσαν τις μαθητικές δημιουργίες τους στην προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη και βρέθηκαν στη 2η και 3η θέση της κατάταξης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου βρίσκεται για 4η συνεχόμενη χρονιά στη νικήτρια πεντάδα του διαγωνισμού:

Σχολ. έτος 2019-2020: 3η θέση με την ταινία: “Δόμνα Βιζβίζη, μια θέση και για σένα”

Σχολ. έτος 2020-2021: 1η θέση με την ταινία: “Τον Σταυρόν σας και ρίξτε τους γάντζους:
Κωνσταντίνος Κανάρης”

Σχολ. έτος 2021-2022: 1η θέση με την ταινία: “Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης”, 3η θέση με την ταινία “Κυδωνιών το άνθος: Φώτης Κόντογλου”

Σχολ. έτος 2022-2023: 1η θέση με την ταινία: “Με όπλο την πένα: Νίκος Καπετανίδης”

Ο Διευθυντής και οι καθηγητές της Σχολικής Μονάδας συγχαίρουν θερμά τους συμμετασχόντες στην ταινία μικρού μήκους μαθητές και τους εύχονται ολόψυχα να εμπνέονται από πρότυπα του πνευματικού αναστήματος και της μαχητικότητας του Νίκου Καπετανίδη.

Παραθέτουμε:

1. Έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τα  “Αποτελέσματα πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα «Μνήμες Μικράς Ασίας- Πόντου: 1922-2022» – σχ. έτους 2022-2023”.

2. Το Δελτίο Τύπου του Σωματείου Δράσης “Νίκος Καπετανίδης” που συγχαίρει το Σχολείο μας για την πρώτη θέση, καθώς και δύο ακόμη σχολικές μονάδες που επίσης αφιέρωσαν τις μαθητικές δημιουργίες τους στην προσωπικότητα του Νίκου Καπετανίδη και βρέθηκαν στη 2η και 3η θέση της κατάταξης.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=5543