“Κάτω απ’ τα Κιμιντένια. Ηλίας Βενέζης” – ταινία μικρού μήκους με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Σχολείο μας ανέρχεται στο υψηλότερο βάθρο του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους (βίντεο) με θέμα: «Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022», τον οποίο συνδιοργανώνουν η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας – Θρησκευμάτων-Αθλητισμού και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά το τρέχον σχολικό έτος κεντρικό θεματικό πεδίο του διαγωνισμού υπήρξε ο  δημιουργικός προβληματισμός σχετικά με τις χριστιανικές ρίζες και την παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μια ταινία μικρού μήκους (βίντεο), εμπνεόμενοι/ες από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες:

α. Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

β. Νεομάρτυς Αγία Ελένη της Σινώπης

γ. Ηλίας Βενέζης

δ. Φίλων Κτενίδης

Στην οπτικοακουστική δημιουργία τους με τίτλο “Κάτω απ’ τα Κιμιντένια. Ηλίας Βενέζης” οι μαθητές μας επέλεξαν να παρουσιάσουν την προσωπικότητα και τον πολύπαθο βίο του  Κυδωνιάτη λογοτέχνη Ηλία Βενέζη (1904-1973) . Αξιοποιώντας κυρίως τα έργα του “Το νούμερο 31328”, “Αιολοική Γη’, “Γαλήνη”, “Μπλοκ C”, επένδυσαν καλλιτεχνικά τη μαρτυρία ενός ανθρώπου που έζησε από πρώτο χέρι μια κρίσιμη ιστορική στιγμή με όλες τις ταλαιπωρίες, τις στερήσεις και τον εξευτελισμό της προσωπικότητάς του, εντούτοις όμως δε συνιστούσε το μίσος, αλλά τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης ως παρακαταθήκης για τις επόμενες γενιές. 

Το έπαθλο των διακριθέντων/θεισών μαθητών/τριών θα είναι η συμμετοχή τους κατά τον ερχόμενο Μάιο σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει τριήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στη Χαλκίδα και τελετή απονομής τίτλων διάκρισης από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο καθώς και από την Υφυπουργό Παιδείας , Θρησκευμάτων και Αθλητισμού..

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου βρίσκεται για 5η συνεχόμενη χρονιά στη νικήτρια πεντάδα του διαγωνισμού, στον οποίο έλαβαν μέρος 27 δημόσια και ιδιωτικά σχολεία:

Σχολ. Έτος 2019-2020: 3η θέση με την ταινία: “Δόμνα Βιζβίζη, μια θέση και για σένα”

Σχολ. έτος 2020-2021:1η θέση με την ταινία: “Τον Σταυρόν σας και ρίξτε τους γάντζους:
Κωνσταντίνος Κανάρης”

Σχολ. Έτος 2021-2022: 1η θέση με την ταινία: “Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης”, 3η θέση με την ταινία “Κυδωνιών το άνθος: Φώτης Κόντογλου”

Σχολ. Έτος 2022-2023: 1η θέση με την ταινία: “Με όπλο την πένα: Νίκος Καπετανίδης”

Σχολικό έτος 2023-2024: 1η θέση με την ταινία: “Κάτω απ’ τα Κιμιντένια. Ηλίας Βενέζης”.

Ο Διευθυντής και οι καθηγητές της Σχολικής Μονάδας συγχαίρουν θερμά τους συμμετασχόντες στην ταινία μικρού μήκους μαθητές και τους εύχονται ολόψυχα να συνεχίσουν να πορεύονται στην οδό των διακρίσεων και των επιτυχιών.

Παραθέτουμε το σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=6160