Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας και 5 συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν και  ξεναγήθηκαν σε τρεις χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος στην Αθήνα και την Νέα Φιλαδέλφεια. Η εκπαιδευτική επίσκεψη είχε ως βασικό προορισμό την Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο του μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής.

Το πρόγραμμα της εκδρομής ξεκίνησε με επίσκεψη στον ιστορικό Ιερό Ναό (Ι.Ν) Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Αμαλίειου Οικοτροφείου Θηλέων στο κέντρο της Αθήνας. Στον Ναό μάς υποδέχθηκε ο εφημέριος και εκπαιδευτικός Πατέρας Στυλιανός Μαρκαντώνης, ο οποίος μίλησε στους μαθητές μας για ζητήματα τόσο θεολογικά όσο και για την ιστορία του Ι.Ν. Η σπουδαιότητα του Ι.Ν. αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός ότι εκεί βρίσκονται ταριχευμένες οι καρδιές δύο ηρώων της Ελληνικής εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης του 1821 κατά του ζυγού της οθωμανικής αυτοκρατορίας, μελών της εξέχουσας ελληνικής οικογένειας των Υψηλάντηδων της αυτοκρατορικής Ρωσίας, του Αλεξάνδρου και του Γεωργίου Υψηλάντη.

Ακολούθησε η επίσκεψη στην Βουλή των Ελλήνων. Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Βουλής, να καθίσουν στα βουλευτικά έδρανα στην αίθουσα της ολομέλειας, να συνομιλήσουν με βουλευτές του Κοινοβουλίου εκλεγμένους στον Νομό Κορινθίας και να ξεναγηθούν στην έκθεση της αίθουσας «Ελευθέριος Βενιζέλος». Επίσης, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους γύρω από θέματα που αφορούν την ιστορία του κτιρίου, την πολιτειακή εξέλιξη του Ελληνικού Κράτους και την θεσμική λειτουργία τόσο του Κοινοβουλίου, όσο και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη και ξενάγηση στο νεοσύστατο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, που βρίσκεται στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με την μακραίωνη ιστορία και τον πολιτισμικό πλούτο του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας από τα δυτικά παράλια μέχρι τον Πόντο και την Καππαδοκία, καθώς και κάθε περιοχή στην οποία μεγαλούργησε ο Ελληνισμός και η Ορθοδοξία στο πέρασμα των αιώνων, με την Μικρασιατική Εκστρατεία, την Μικρασιατική Καταστροφή, τον ξεριζωμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού από τις πατρογονικές εστίες, την προσφυγιά, την εγκατάσταση στην Ελληνική Επικράτεια και την δημιουργική πορεία που ακολούθησαν έκτοτε. Το Μουσείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχολείο μας, καθώς πρόκειται για ένα σχολείο που βρίσκεται στον προσφυγικό συνοικισμό της Κορίνθου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=6146