Επίσκεψη στο Ναύπλιο

Την Πέμπτη 18 και την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024, οι μαθητές της Α΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφθηκαν την πόλη του Ναυπλίου και ξεναγήθηκαν από τον Διευθυντή και τους συνοδούς καθηγητές στο Πολεμικό Μουσείο και στον Ιερό Ναό (Ι.Ν.) του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου δολοφονήθηκε ο πρώτος Κυβερνήτης του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, Ιωάννης Καποδίστριας.

                Στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, οι μαθητές μας ξετύλιξαν το νήμα της νεώτερης Ιστορίας της Πατρίδος μας. Ξεκινώντας από τον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος έμαθαν την ιστορία του ίδιου του Ναού, αλλά, κυρίως, απέκτησαν γνώσεις για την ζωή, το έργο, το ήθος και την θυσιαστική προσφορά του Καποδίστρια προς την Πατρίδα. Στην είσοδο της Εκκλησίας, εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Κυβερνήτης, είδαν στον τοίχο το σημάδι από μία από τις σφαίρες που κατευθύνονταν εναντίον του Ηγέτη της Ελλάδος μας και βίωσαν τα τραγικά γεγονότα ακριβώς στον τόπο στον οποίο αυτά συνέβησαν.

Στην συνέχεια ήλθαν σε επαφή με τα σπουδαία εκθέματα του Πολεμικού Μουσείου, το οποίο κτίστηκε από τον Κυβερνήτη και αποτέλεσε το πρώτο κτίριο της ιδρυθείσας από τον ίδιο Σχολής Ευελπίδων. Μέσα από τα εκθέματα (χάρτες, παραδοσιακές ενδυμασίες πρωταγωνιστών, στρατιωτικές στολές, όπλα κτλ) ταξίδεψαν στα ιστορικά γεγονότα από την Εθνική μας Επανάσταση του 1821 κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στον ηρωικό Μακεδονικό Αγώνα, τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το έπος του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940 – ΄41, την γερμανική εισβολή και κατοχή από το 1941 έως το 1944, την Αντίσταση κατά των κατακτητών και την Απελευθέρωση.

                Τέλος, περιηγήθηκαν σε εμβληματικά σημεία της πόλης, όπως η Πλατεία Καποδίστρια και το πάρκο Κολοκοτρώνη, όπου δεσπόζουν τα αγάλματα του Κυβερνήτη και του εφίππου Γέρου του Μοριά, αντιστοίχως, με θέα το κάστρο του Παλαμηδίου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=6073