Διδακτική επίσκεψη στην Ιερή πόλη του Μεσολογγίου

Ενώ οι υπόλοιποι μαθητές ξεκινούσαν τις πασχαλινές διακοπές τους, 23 μαθητές και από τις τρεις τάξεις, μέλη της θεατρικής ομάδας του σχολείου μας, σε συνεργασία με το κέντρο νεότητας Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορίνθου, ξεκινούσαν το Σάββατο του Λαζάρου για την ιερή πόλη του Μεσολογγίου, προκειμένου να παρακολουθήσουν την κορύφωση των εκδηλώσεων των εορτών της Εξόδου.

Στο πλαίσιο λοιπόν του αφιερώματος του σχολείου μας για τα 200 χρόνια από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη επισκεφτήκαμε σε ένα διήμερο τον Κήπο των ηρώων, τη Δημοτική Πινακοθήκη του Μεσολογγίου, το μουσείο άλατος, το μουσείο της οικογένειας Τρικούπη, το πολεμικό πλοίο Ν. Βότσης, που ναυλοχούσε τιμητικά στο Μεσολόγγι και κυρίως παρακολουθήσαμε το βράδυ τη μακρά πομπή που ξεκινούσε από το μητροπολιτικό ναό του Αγ. Σπυρίδωνα και κατέληγε στον Κήπο των ηρώων μπροστά στον τύμβο των πεσόντων και τον τάφο του Μ. Μπότσαρη.

Αντιπροσωπείες σχολείων, πολιτιστικών, λαογραφικών και ιστορικών συλλόγων με εθνικές ενδυμασίες και αργό βηματισμό μέσα στους ήχους από πένθιμα μεγαλόπρεπα εμβατήρια, που έπαιζαν πολυάριθμες μπάντες, πλημμύρισαν την ψυχή μας από συγκίνηση και δέος. Η τελετή ολοκληρώθηκε με επιμνημόσυνη δέηση, πανηγυρικό λόγο, μελοποιημένα αποσπάσματα από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους και την αναπαράσταση της ανατίναξη του Χρήστου Καψάλη.

Την Κυριακή των Βαΐων φορώντας οι μαθητές παραδοσιακές ενδυμασίες προσκύνησαν μετά τη δοξολογία στον Ι. Ναό του Αγ. Σπυρίδωνα, ολοκλήρωσαν την περιήγηση στα αξιοθέατα της πόλης  και αναχώρησαν για τη Ναύπακτο, όπου επισκέφτηκαν το ενετικό κάστρο της με την υπέροχη θέα και τα καλοσυντηρημένα τείχη.

Θεωρούμε ότι ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία και μια διδακτική επίσκεψη που αποτύπωσε στη μνήμη μας ιστορικές προσωπικότητες  και γεγονότα που συνδέονται με μια κορυφαία στιγμή της Ελληνικής Επανάστασης, τις πολιορκίες του Μεσολογγίου και κυρίως την ηρωική έξοδο των κατοίκων του στις 10 Απριλίου του 1826.  (Ρέλλου Β. ΠΕ02)

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=5693