Παρακολούθηση της θεατρικής παράστασης “Θεόφιλος”

Την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023 οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας παρακολούθησαν τον θεατρικό μονόλογο “Θεόφιλος” με τον ηθοποιό Θοδωρή Προκοπίου.
Πρόκειται για ένα κείμενο του Θανάση Σκρουμπέλου σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη. Ο εξαιρετικός Θοδωρής Προκοπίου καθήλωσε τους μαθητές μας με τον ενθουσιώδη δυναμισμό του και την παραστατικότητα της ερμηνείας του.
Ζωντάνεψε επί σκηνής τον μεγάλο μας λαϊκό ζωγράφο της νεοελληνικής τέχνης και αγιογράφο, ο οποίος, αν και ταλαιπωρήθηκε συχνά από τις συμπεριφορές των συγχρόνων του και συντοπιτών του απέναντί του, κέρδισε επάξια με την καλλιτεχνική του πορεία την διεθνή αναγνώριση, ειδικότερα δε των σπουδαιοτέρων εικαστικών της εποχής του, καθώς και μία περίοπτη θέση στην ιστορία της νεοελληνικής τέχνης.
Η ζωή και η τέχνη του Θεοφίλου είναι ανασπόσπαστο κομμάτι της νεώτερης ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τον βίο και το έργο του μπορεί ο θεατής να γνωρίσει την εξέλιξη του ελληνικού κράτους, καθώς αυτό απελευθερώνει ελληνικούς πληθυσμούς και επεκτείνεται εδαφικά, την πολιτιστική και οικονομική κυριαρχία του ελληνισμού στην Μικρά Ασία, την απαράμιλλη λάμψη της Σμύρνης, αλλά και τα λάθη των διαδοχικών ελληνικών ηγεσιών, καθώς και τον ύπουλο και ολέθριο ρόλο των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, που οδήγησαν τελικά στην τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Ο Θοδωρής Προκοπίου ενθουσίασε τους μαθητές μας, δίνοντας παράλληλα ένα περιεκτικό μάθημα ιστορίας μέσα από ένα ρεσιτάλ υποκριτικής τέχνης.
Παρ’ ότι πρόκειται για μονόλογο, γέμιζε με την μεστότητα της ερμηνείας του την σκηνή, κάνοντας τους θεατές να νιώθουν συμμέτοχοι στο έργο.
Τον ευχαριστούμε θερμά για την επίσκεψή του στην πόλη μας και την υπέροχη θεατρική παράσταση που μάς προσέφερε.
Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο δημιουργικό καλλιτεχνικό έργο του και αναμένουμε τις επόμενες δουλειές του.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=5642