Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα : “Η συμβολή της αστρονομίας στην ακριβή χρονολόγηση ιστορικών γεγονότων”.

 

Σήμερα Τρίτη 17 Μαϊου 2022 η Α΄ και η Β΄ τάξη του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Αμφιθέατρο του 4ου Λυκείου Κορίνθου την Εκπαιδευτική Ημερίδα με θέμα : “Η συμβολή της αστρονομίας στην ακριβή χρονολόγηση ιστορικών γεγονότων”.

Για τη διοργάνωση της ημερίδας το σχολείο μας και το Τμήμα Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης Κορινθίας συνεργάστηκαν με το Δήμο Κορινθίων και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Στην εισαγωγική ομιλία του ο κ. Ζαχαρίας Ζαχαρόπουλος (Φυσικός ΜSc, Eκπ/ση Ενηλίκων, Μέλος της ΕΕΦ) μας εξήγησε τη σχέση των ιστορικών γεγονότων με τα ουράνια φαινόμενα και στη συνέχεια η κ. Πρέκα – Παπαδήμα (Αστροφυσικός, μέλος του σώματος ομότιμων καθηγητών ΕΚΠΑ) ανέλυσε στην ομιλία της τον αστρονομικό υπολογισμό της ημερομηνίας της ιστορικής μάχης των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) με βάση την περιγραφή του αρχαίου ιστορικού Ηροδότου.

Ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με μια διαφορετική ανάγνωση των αρχαίων κειμένων πέρα από όσα προβλέπονται στα αναλυτικά προγράμματα σπουδών των συγκεκριμένων μαθημάτων στην τυπική εκπαίδευση.

Η παραγωγική γνώση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτά τα κείμενα μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν τον τεράστιο πλούτο των γνώσεων που κρύβουν μέσα τους και την καθοριστική συμβολή των αρχαίων Ελλήνων στην ανάπτυξη πολλών επιστημονικών πεδίων – μεταξύ αυτών και της Αστρονομίας.

Υπεύθυνη οργάνωσης και υλοποίησης προγράμματος: Ρούκη Μαρία, Εκπαιδευτικός 4ου Γυμνασίου Κορίνθου (Οικονομολόγος, ΠΕ80)

Συνοδοί εκπαιδευτικοί: Σουγλές Β., Ιατρίδη Απ., Κωνσταντάτου Αλ., Μπασιάκου Θ., Ορφανός Γ.,  Ρέλλου Β., Ρουμπέκας Κ., Στυλιανίδου Δ., Τσιούντου.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=5138