Το 4ο Γυμνάσιο Κορίνθου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Η επίσκεψή μας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.) στόχο είχε την εξοικείωση των μαθητών μας με τη γεωργική και φυσική παραγωγή, την καλλιέργεια της επαφής τους με το φυσικό περιβάλλον και την ενημέρωσή τους σχετικά με τις ευκαιρίες που παρέχει το Γ.Π.Α., για όσους θελήσουν να διαβούν στο μέλλον τις πύλες του ως φοιτητές.

Η ξενάγησή μας είχε ως σημείο εκκίνησης το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Υδροβιολογίας για την παρατήρηση του οξύρυγχου, από όπου και το παραγόμενο χαβιάρι, και κατόπιν το Εργαστήριο Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας για τη συλλογή πληροφοριών από την κοινωνία των μελισσών και την αναπαράσταση στο αναπηνιστήριο του «δρόμου» του μεταξιού.

Επίσης, διαβήκαμε το κατώφλι του ιστορικού κτηρίου με την προθήκη της ελιάς του Πλάτωνα και χαθήκαμε στην ιστορία του υπεραιωνόβιου αυτού φυτού για να καταλήξουμε στο εμπορικό θερμοκήπιο καλλωπιστικών φυτών και να ζήσουμε σε συνθήκες προσομοίωσης τη διαδικασία καλλιέργειάς τους.

Η περιδιάβαση στο Γεωργικό Μουσείο με τη σύντομη αναφορά στην πολυετή ιστορία του Πανεπιστημίου και η παρουσίαση σε θέματα σύγχρονων μορφών καλλιέργειας αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών (ρομποτικής) στη γεωργία μας έδωσαν μια διαφορετική διάσταση όσον αφορά στις δυνατότητες του αγροτικού τομέα. Στην αίθουσα Ορυκτολογίας είχαμε την ευκαιρία να συνδιαλεχθούμε σε θέματα ορυκτού πλούτου της χώρας μας και ανάμεσα στα ποικίλα εκθέματα να πληροφορηθούμε σχετικά με, όσο και να αγγίξουμε, το θραύσμα ενός σπάνιου μετεωρίτη.

Τέλος, περπατήσαμε αμέριμνα και κάτω από τον υπέρλαμπρο αθηναϊκό ήλιο στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας και, ειδικότερα, στο βουστάσιο και το προβατοστάσιο που αυτό διαθέτει.

Ευχαριστούμε, κατά συνέπεια, τόσο τους πανεπιστημιακούς καθηγητές και τους ξεναγούς μας για τις περιεκτικές, κατανοητές αλλά και άκρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας παρείχαν, όσο και τους συνοδούς καθηγητές αλλά και τους ίδιους τους μαθητές  μας για την πραγματοποίηση μιας τόσο ενδιαφέρουσας εκπαιδευτικής επίσκεψης!

Εκ μέρους

του Διευθυντή και του Συλλόγου των Διδασκόντων

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=4608