«Υιοθετήσαμε» το Γηροκομείο Ανδρών στον Ισθμό.

Ο Αριστοτέλης έλεγε: «Η μόρφωση του μυαλού χωρίς τη μόρφωση της καρδιάς δεν είναι καθόλου μόρφωση»


Εδώ και τέσσερα χρόνια, ένα μεγάλο κεφάλαιο για το σχολείο μας και τους μαθητές μας αποτελούν οι επισκέψεις στο Γηροκομείο Ανδρών Κορίνθου “ΤΟ ΕΡΓΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ”

Όλοι οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό των ηλικιωμένων, για όσα μας έχουν προσφέρει απλόχερα, γιατί έχουν συμβάλει σημαντικά στο να διαμορφώσουμε τους χαρακτήρες μας και να γίνουμε χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία. Οι μαθητές μας, και με την συνδρομή βεβαίως των γονέων τους, προσπαθούν να είναι στο πλευρό τους, πραγματοποιώντας 5 με 6 περίπου επισκέψεις ετησίως στο γηροκομείο.
Έχουμε αποκτήσει πλέον την σχετική εμπειρία για τις ανάγκες των κυρίων που φιλοξενούνται στον οίκο ευγηρίας και με συνεννόηση με τους αρμόδιους προσπαθούμε να καλύψουμε ορισμένες από αυτές, σε ρουχισμό και τρόφιμα, αλλά κυρίως τις ανάγκες επικοινωνίας, ψυχικής και συναισθηματικής στήριξης και ψυχαγωγίας.
Σε κάθε επίσκεψη οι μαθητές ετοιμάζουν ένα πακέτο- δώρο για τον κάθε έναν ηλικιωμένο και το προσφέρουν ονομαστικά.

Οι μαθητές είναι οργανωμένοι σε εθελοντικές ομάδες. Η ομάδα της μαγειρικής μαγειρεύει το φαγητό της ημέρας, η ομάδα σερβιρίσματος το σερβίρει , η ομάδα «πόρτας» φροντίζει ώστε οι μαθητές να αυτοσερβιριστούν με προσοχή και στην συνέχεια να συμφάουν. Οι ομάδες διασκέδασης και επαφής φροντίζουν να συνομιλήσουν, να ενδιαφερθούν και να ρωτήσουν για τυχόν επιθυμίες, να παίξουν επιτραπέζια και «χαρτιά» ή και ακόμα να χορέψουν με τους «παππούδες» τους.
Είναι πλέον καθιερωμένο να στολίζουν το χριστουγεννιάτικο δένδρο, να λένε τα κάλαντα, να κάνουν μπάρμπεκιου κοντά στην Τσικνοπέμπτη και την Καθαρά Δευτέρα, να βάφουν τα κόκκινα αυγά, να ψήνουν στον κήπο για την πρωτομαγιά και να αποχαιρετούν για το καλοκαίρι.

Το σπουδαιότερο στη δράση αυτή, είναι ότι τα παιδιά μας, οι μαθητές μας, μαθαίνουν έναν διαφορετικό τρόπο φιλανθρωπικής έκφρασης τον εθελοντισμό, που είναι εξίσου σημαντικός με την οικονομική ενίσχυση. Επίσης μαθαίνουν να σέβονται και να φροντίζουν την Τρίτη ηλικία. Σημαντικό είναι στην δράση αυτή συμμετέχουν με χαρά και προθυμία, συναγωνίζονται δε, ποια τάξη-τμήμα θα επισκεφτεί νωρίτερα το γηροκομείο.
Οι επισκέψεις αυτές , είναι η μόρφωση της καρδιάς.

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=3824