Επίσκεψη σε Οικία Ιωάννου Μεταξά και πολεμικό Μουσείο, Πέμπτη 19/10/2023

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, στο πλαίσιο των δράσεων του σχολείου μας για την επέτειο της 28 ης Οκτωβρίου 1940, 93 μαθητές της Γ’ τάξης και 5 συνοδοί καθηγητές επισκέφθηκαν την οικία του τότε Πρωθυπουργού της Ελλάδος Ιωάννη Μεταξά στην Κηφισιά και το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.

Στην Οικία Μεταξά, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του σχολείου μας υποδέχθηκε η κυρία Ιωάννα Φωκά – Μεταξά, Ιστορικός, Αρχαιολόγος, συγγραφέας και εγγονή του Ιωάννη Μεταξά. Η κυρία Φωκά – Μεταξά εξιστόρησε, με τον γλαφυρό της λόγο και την εμβριθή της γνώση για τα γεγονότα, στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου αυτά συνέβησαν, το χρονικό της επίδοσης του ιταλικού τελεσιγράφου σχετικά με την παράδοση της χώρας μας στις ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις από τον Ιταλό Πρέσβη Εμανουέλε Γκράτσι στον Έλληνα Πρωθυπουργό στις 2:45’ π.μ. της 28 ης Οκτωβρίου 1940 και την αρνητική απάντηση του επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνοψίζεται στην γνωστή, στα πέρατα της οικουμένης, λέξη «ΟΧΙ». Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την προετοιμασία της χώρας ήδη από το 1936 για τον επερχόμενο πόλεμο, τα οχυρά της γραμμής Μεταξά στην Μακεδονία, την νικηφόρα προέλαση του ελληνικού στρατού κατά των ιταλικών δυνάμεων κ.ά. Οι μαθητές με την καθοδήγηση της κυρίας Φωκά – Μεταξά ήλθαν σε επαφή με ιστορικά τεκμήρια της εποχής (το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά, το Ημερολόγιο του Εμανουέλε Γκράτσι, την Ιστορική Έκδοση της τότε ελληνικής κυβέρνησης για τον εθνικό στρατό μας από το 1936 ως το 1940 κ.ά.) και έδειξαν ενθουσιώδες ενδιαφέρον για τον χώρο, τα γεγονότα και την εξιστόρησή τους από την οικοδέσποινα.

Στο δεύτερο σκέλος της εκπαιδευτικής μας εκδρομής, την επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο, οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά σημαντικά εκθέματα της ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας, με έμφαση στα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδιαίτερα του ελληνικού έπους του 1940-’41 κατά της Ιταλίας στα βουνά της Ηπείρου. Οι μαθητές του σχολείου μας παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον την ξενάγηση που μας προσέφερε στρατιωτικός του Μουσείου και θαύμασαν τα εκθέματα.

Οικία Ι. Μεταξά
Οικία Ι. Μεταξά
Οικία Ι. Μεταξά
Οικία Ι. Μεταξά
Οικία Ι. Μεταξά
Πολεμικό Μουσείο: Αναπαράσταση της μάχης της Πίνδου
Πολεμικό Μουσείο: Αναπαράσταση της μάχης της Πίνδου

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://4gym-korinth.kor.sch.gr/?p=5948